jueves, 11 de febrero de 2010

LA POLÍTICA CULTURAL DEL PP

El Circuit Teatral i de Dansa Valencià va ser creat l'any 1988 amb l'objectiu de descentralitzar la política cultural i procurar temporades estables de teatre en les poblacions de la Comunitat Valenciana. Esta iniciativa ha consolidat un model de descentralització i col·laboració entre administració autonòmica i administració local àgil i efectiu que ha enriquit la vida cultural dels pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana, a més de contribuir a la consolidació d'una indústria cultural res menyspreable en els camps del teatre i de la dansa.

En estos més de 20 anys de vida el projecte ha donat els seus fruits. La programació d'arts escèniques no és una activitat esporàdica en les 63 poblacions que el componen, sinó una activitat permanent i regular en la vida cultural dels ciutadans i ciutadanes; s'han produït millores en moltes sales teatrals de la Comunitat, s'han rehabilitat teatres abandonats i s'ha invertit en infraestructures. El Circuit Teatral València ha programat al voltant de 1000 representacions anuals (1133 l'any 2009 de la quals al voltant de 750 a l'any eren de companyies valencianes), i ha tingut entre 300.000 i 500.000 espectadors per any.

Des del Grup Municipal Socialista del Campello creiem que amb els últims acords, la Conselleria de Cultura, de forma unilateral, ha decidit posar fi a este projecte, i també a la Xarxa musical, convertint-los en una línia més de subvencions, trencant el consens i l'acord que fins a la data s'havia mantingut. Les mesures que es coneixen d'estos canvis tindran una repercussió molt negativa sobre les programacions teatrals dels municipis que componen estes xarxes públiques i sobre els pressupostos municipals, que fan perillar el futur d'una activitat cultural permanent. I més encara, afectarà també a l'ocupació en el sector de la cultura, que a hores d'ara ja està situada 3 dècimes per davall de la mitja nacional.

Amb esta decisió, els responsables del Govern Valencià demostren una nula sensibilitat vers la cultura dels valencians i valencianes, i confirmen la seua aposta per recolzar només projectes que beneficien a l'élite, a altres circuits que tots coneixem i que paguem tots amb els nostres impostos per a gaudi dels que mes tenen, mentre li neguen al poble el dret a la cultura, al oci, a la creativitat.

I tot és fa d'esquenes als propis municipis que tenim que assabentar-nos pels mitjans de comunicació. Ni els regidors ni el tènics municipals han tingut l'oportunitat de debatre sobre la qüestió, la Generalitat a trencat el consens i l'acord que fins a la data s'havia mantingut pel que fa al Circuit Teatral Valencià.

Com era d'esperar, la Regidora de Cultura del El Campello, municipi que forma part del Circuit des de fa molts anys, recolza esta decisió, per mes que des del nostre Grup Municipal li hem fet veure el risc de desaparició del Circuit, i que dependre d'unes subvencions, que sempre són graciables, pot representar eliminar un terç de la programació cultural actual.

Segons dades de la pròpia Conselleria de Cultura, el gasto públic per habitant en cultura en tota la Comunitat està en uns 30 euros, front dels 41,3 de la mitjana espanyola. En El Campello, sent generosos, sortim a uns 4 euros per cap. Les matemàtiques canten: els que governen el Campello, i la Generalitat Valenciana menyspreen als treballadors i als consumidors de la cultura de la nostra terra.

Com diu una popular dita “a un poble cult no se l'enganya” i els governants del Partit Popular necessiten seguir enganyant-nos. De nosaltres depén que no ho aconseguixen.

Mercé Sànchiz i Baell
Regidora Socialista del Ajuntament
del Campello

No hay comentarios:

Publicar un comentario